top of page

Kant en klaar gemalen vlees

Veel mensen die hun hond of kat vers vlees willen gaan voeren, kiezen voor kant en klaar gemalen verse voeding (k.v.v.)

Deze voeding bevat alle benodigde ingrediënten in precies de goede verhouding:

45% spiervlees (minimaal)

15-25% goed bevleesd bot (minimaal)

25% orgaanvlees (maximaal)

15% groente (indien gewenst)

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel merken gemalen vlees verkrijgbaar. Om een goede keuze te maken is het verstandig om een aantal richtlijnen aan te houden.

- COMPLEET DOOR EEN PRE-MIX:

Een pre-mix is een mix van mineralen en vitaminen. Deze worden toegevoegd wanneer de samenstelling van het gemalen vlees niet voldoende vitaminen en mineralen bevat om compleet genoemd te mogen worden. Voorbeeld hiervan is een rol gemalen konijn, wat dan alleen bestaat uit konijnenvlees, konijnenorganen en konijnenbot. Alleen deze ingrediënten zijn niet voldoende om een compleet uitgebalanceerd menu te vormen en dit zal op lange termijn tekorten opleveren. Door achteraf de ontbrekende vitaminen en mineralen toe te voegen wordt de voeding compleet gemaakt en zou het geschikt zijn om dag in, dag uit te voeren.

- COMPLEET DOOR DIERSOORTEN AF TE WISSELEN:

Bij merken die geen pre-mix bevatten wordt aangeraden om minimaal vier diersoorten in de drie weken te voeren, met daarbij dan ook nog vette vis. Omdat elke diersoort een unieke samenstelling heeft van voedingsstoffen voer je dan volgens de richtlijnen van het zelf samenstellen toch compleet omdat de diersoorten elkaar aanvullen.

Het is überhaupt aan te raden om diersoorten af te wisselen. Het spijsverteringssysteem went op deze manier aan allerlei verschillende dierlijke eiwitten en er zal minder snel een overgevoeligheid ontstaan voor een bepaald eiwit. Daarnaast is het ook goed mogelijk om complete merken af te wisselen met niet-complete merken. Wanneer bijvoorbeeld vier dagen in de week een complete voeding wordt gevoerd, dan kunnen de overige drie dagen bestaan uit voeding die niet helemaal compleet is.

- COMPLEET DOOR NATUURLIJKE TOEVOEGINGEN:

Er zijn ook merken die compleet zijn door natuurlijke toevoegingen als olie of plantenextracten. Op zich zijn dit voor carnivoren misschien geen natuurlijke toevoegingen maar ze zijn altijd nog een stuk natuurlijker dan synthetische vitamines en mineralen. Zo zou zonnebloemolie of maïskiem-olie kunnen worden gebruikt voor de vitamine E en zalmolie voor de omega-3 vetzuren. Het is vaak lastig te controleren bij kant en klaar gemalen voedingen omdat producenten maar weinig weergeven op de verpakking.

- CALCIUMBRON

In de kant en klaar gemalen voedingen zit calcium die afkomstig kan zijn van natuurlijk gemalen botten, of van een calciumsupplement. Onze voorkeur gaat uit naar de gemalen botten.

Het gaat wat ver om via internet heel veel meer uitleg te geven over wat hierboven geschreven staat. De meest belangrijke punten zijn hier genoemd en uiteraard kunnen wij u via telefoon, mail of in de winkel nog uitgebreider van informatie voorzien. Soms zien mensen door de grote hoeveelheid verschillende merken door de bomen het bos niet meer. Wij helpen u graag bij het maken van een goede keuze voor uw hond of kat.

bottom of page